• Lorem ipsum

Toy rotation: wat is het en hoe begin je ermee?

30 Dec 2022
door Regina @mijnseizoen

Toy rotation: wat is het en hoe begin je ermee?

Toy rotation, een term die je steeds meer en meer voorbij ziet komen. Toy rotation betekent niets meer en minder dan het roteren van je speelgoed. In plaats van dat je al het speelgoed dat je hebt aanbiedt, bied je een selectie van het speelgoed aan en roteer je dit vervolgens.

 

Toy rotation heeft verschillende voordelen:

  • Het voorkomt keuzestress;
  • Het voorkomt rommel en schept orde;
  • Het zorgt ervoor dat al het speelgoed de aandacht krijgt dat het verdient;
  • Het helpt kinderen beter tot spel komen;
  • Speelgoed kan weer als nieuw voelen. 

 
Als ik mijn kast indeel kijk ik naar de volgende categorieën: bouwen, rollend speelgoed, small world play en puzzels/spelletjes. Daarnaast bied ik ook knutselmateriaal, boeken en speelgoed voor een rollenspel aan, maar doorgaans ligt dit niet in de kast zelf. Sommige dingen wissel ik nooit, zo zijn tekenspullen en klei altijd aanwezig, aangezien mijn kinderen dit heel graag doen. Het is dus belangrijk om ook naar de voorkeuren van je kind te kijken. 

Hoe begin je met toy rotation?

  1. Zorg voor een open kast of een kast die je gedurende de dag open kan zetten. In deze kast etaleer je het speelgoed. 
  2. Zoek je huidige speelgoed uit; wat kan weg en wat is echt de moeite waard om te bewaren. 
  3. Zet het speelgoed dat je wil aanbieden neer in de kast. Probeer hierbij speelgoed uit verschillende categorieën aan te bieden. 
  4. Het speelgoed dat je deze periode niet aanbiedt ruim je elders in huis op, denk aan bakken onder een bed, een kast met een slot erop etc. 
  5. Na 2-3 weken wissel je de kast weer met ander speelgoed.

 
In het begin kan het best lastig zijn om met toy rotation te beginnen. Laat je echter niet gek maken door alle mooie kastjes die je op social media ziet. Er zijn geen regels en het moet helpend zijn voor kind én ouder. Een kleine aanpassing van het speelgoed kan soms al een eye-opener zijn, dus lukt het niet om een hele kast aan te passen begin dan klein met een aantal dingen weghalen. Je zult zien dat kinderen na deze periode weer heel enthousiast over het ‘nieuwe’ speelgoed zijn. 

Veel speelplezier!
 
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
You are currently buying products for '' Quit
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »