Yes! Aril is omgedoopt tot buitenspeelmaand. Veel kinderen spelen te weinig buiten en daar moet verandering in komen.
Daarom deze maand 10% korting op al het buitenspeelgoed met de kortingscode: BUITENSPEELMAAND
  • Lorem ipsum

De leukste tips voor thuisonderwijs

20 Jan 2021
door Karin

De leukste tips voor thuisonderwijs

Inmiddels zitten we in de tweede lockdown en zijn we weer overgeleverd aan het thuisonderwijs. Wat wordt er toch van ons gevraagd? Thuisonderwijs klinkt heel gezellig, maar dat is het niet voor iedereen. Op veel scholen wordt er materiaal aangeleverd om mee aan de slag te gaan. Maar naast het (t)huiswerk kun je ook op allerlei andere manieren de ontwikkeling stimuleren. Ik ga doormiddel van een aantal blogs speel- en spelideeën met jullie delen en daarbij wat jouw kind tijdens het spelen kan leren. In dit deel zal ik verschillende handwerk materialen en technieken uitlichten.

Deel 1 - Handwerken

Breivork

Het breien op een breivork is een rustgevend werkje. Een werkje die niet heel moeilijk is, maar wel echt al snel een heel leuk resultaat geeft. Het mooiste is om wat grovere wol hiervoor te gebruiken. Van het uiteindelijke resultaat kun je hele leuke dingen maken. Je kunt er bijvoorbeeld een ijzerdraad doorheen rijgen en de draad in de vorm van een naam leggen. Ook kun je het breiwerk helemaal oprollen tot een mooie slak. Met chenille draad maak je er mooie voelsprietjes/oogjes op. En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden op internet te vinden.

Breivork

 

Wat leert mijn kind?

Bij het breien op de breivork doe je een beroep op het doorkruisen van de middenlijn. Dit stimuleert de hersenhelften met elkaar te laten samenwerken. Het kruisen van de middellijn helpt verbindingen te maken in de hersenen. Het is een belangrijke vereiste vaardigheid die we nodig hebben voor de juiste ontwikkeling van verschillende motorische en cognitieve vaardigheden. De fijne motoriek wordt hierbij ook flink aangesproken. Maar ook begrippen als een kruis, overheen, boven, onder, lang en kort komen aan de orde.

Punniken

Punniken lijkt wel een beetje op het breien op een breivork. De techniek is hetzelfde, maar in plaats van 2 punten heeft een punnikklos er vaak 4 of meer. Dus het opzetten van het draad lijkt even wat anders en ingewikkelder, maar het principe is hetzelfde. Doordat een punnikklos meerdere punten heeft moet je beter opletten welke je hebt gehad en hoe je het draad moet opzetten. Het is dus een mooie opvolger van de breivork. Ook is het uiteindelijke punnikwerk wat voller dan het breiwerk van de breivork. Ook hier kun je mooi een naam mee rijgen, een slak maken of een mooi sjaaltje voor de pop van maken.

Punnik

Wat leert mijn kind?

Net als bij de breivork zijn de technieken niet heel anders. Ook hier wordt het doorkruisen van de middellijn en de fijne motoriek aangesproken. Evenals de eerder genoemde begrippen bij het breien.

 

Weven

Weven is ook zo’n leuke handwerk activiteit. Door een draad steeds om en om door een raam draden te weven krijg je uiteindelijk een soort lapje. Van dit lapje kun je eigenlijk van alles maken. Je kunt er een zeiltje voor een zeilbootje van maken, maar je kunt er ook een lapje stof tegenaan naaien en opvullen tot een kussentje. Wat ook ontzettend leuk is om te maken van het geweven lapje, in combinatie met een koord van de breivork of punnikklos, is een tasje. Vouw het lapje dubbel en houd een kleine overlap over (klep voor het tasje). Borduur de zijkanten dicht en naai het koord vast aan de zijkanten, stik een knoop op de voorkant en maak een klein lusje vast aan de klep. Zo kan de klep gesloten worden met het knoopje. En zo heb je een relatief eenvoudig, maar heel waardevol tasje.  Er zijn natuurlijk nog meer leuke dingen te bedenken die je met het lapje kunt maken. Zo is er ook een rond weefraam, waar je ook weer heel andere leuke dingen met het lapje kunt maken.

Weefraam


Wat leert mijn kind?

Bij deze activiteit ben je wederom bezig met het doorkruisen van de middenlijn. Je activeert beide hersenhelften om samen te werken. Het kruisen van de middellijn helpt verbindingen te maken in de hersenen. Het is een belangrijke vereiste vaardigheid die we nodig hebben voor de juiste ontwikkeling van verschillende motorische en cognitieve vaardigheden. Tijdens het weven is er natuurlijk ook aandacht voor links en rechts en werk je met beide handen.

 

Knoopster

Het knopen op de knoopster is net als het breien op een breivork een erg rustgevend werkje. Wel is het een heel andere techniek, maar ook dit geeft een heel mooi resultaat. Voor een mooi strak resultaat kun je heel goed borduurgaren gebruiken. Van het uiteindelijke koord kun je een mooi armbandje maken of een mooi koord voor de leesbril van oma!

Knoopster

 

Wat leert mijn kind?

Concentratie is bij dit werkje erg van belang. Je moet goed blijven opletten en tellen welk draad je moet verplaatsen. Ook hierbij stimuleer je de fijne motoriek door het draad te pakken en te verplaatsen. En er wordt een beroep gedaan op het geheugen.

 

Tot slot

Ik hoop dat jullie een beetje je draai hebben kunnen vinden in het geven van thuisonderwijs, maar onthoud goed het allerbelangrijkste voor een kind is rust, ritme en veiligheid. Ieder kind volgt zijn eigen ontwikkeling, zorg vooral dat het geen stress en frustraties ervaart. Doe wat goeddunkt. Zet hem op met z’n allen en ik zal de komende tijd nog meer tips delen!

Heb je nog geen breivork, weefraam of één van de andere materialen? Dan kan je deze tijdens de weken in thuisonderwijs met korting bestellen. Dat geldt ook voor alle andere producten in de categorie ‘thuisonderwijs’. Met de kortingscode THUISONDERWIJS ontvang je bij het afrekenen 10% korting!

Lieve groet,

Karin

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
You are currently buying products for '' Quit
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »