Yes! Aril is omgedoopt tot buitenspeelmaand. Veel kinderen spelen te weinig buiten en daar moet verandering in komen.
Daarom deze maand 10% korting op al het buitenspeelgoed met de kortingscode: BUITENSPEELMAAND
  • Lorem ipsum

De leukste tips voor thuisonderwijs (deel 2)

30 Jan 2021
door Karin

De leukste tips voor thuisonderwijs (deel 2)

Ohhh jongens, zou het nog maar één week duren? Het zou voor veel kinderen en ouders fijn zijn als dit de laatste week thuisonderwijs is. Nog even afwachten en dan zullen we meer weten. Tot die tijd gaan we toch echt thuis met de kinderen aan de slag. En zoals ik in mijn vorige blog al benoemde is er niks belangrijker voor een kind dan rust, structuur en veiligheid. Laten we ze vooral niet frustreren en ze ook op een leuke speelse manier op weg helpen zich te ontwikkelen. Het draait natuurlijk niet alleen maar om de cognitieve vaardigheden. Er is nog veel meer. Deze keer wil ik jullie meenemen in de motorische ontwikkeling, de ruimtelijke oriëntatie, maar bovenal ook rust. Wanneer een kind zijn eigen lijf goed kent, aanvoelt en goed weet in te zetten heeft dat vele voordelen bij het latere leren. Ook ervaringen opdoen in de ruimte is van groot belang voor veel aspecten in de (cognitieve) ontwikkeling.

Symmetrie

De wegdelen van Waytoplay zijn niet alleen geweldig om een mooie stad te bouwen en met je auto de weg te volgen (wat uiteraard ook geweldig is voor de motorische ontwikkeling en het ruimtelijk inzicht), maar deze wegdelen kunnen ook heel goed ingezet worden om bepaalde ontwikkelingen te stimuleren. Maak van Waytoplay 2 dezelfde banen, dat kan een rechte baan zijn met alleen maar rechte wegdelen, maar je zou ook 2 cirkels/ovalen kunnen leggen. Neem in elke hand een auto en ga met beide handen dezelfde rijdende beweging over de wegdelen.

Symmetrie


Wat leert mijn kind?

Bij deze oefeningen stimuleer je de symmetrische fase. De rechter bewegingen gaan hierbij vergezeld van linker bewegingen in spiegelbeeld, en andersom. Rechter bewegingen worden gestuurd vanuit de linkerhersenhelft en andersom. In deze fase ontwikkelt zich de grove motoriek en de samenwerking tussen de beide hersenhelften. Deze symmetrische samenwerking raakt in de volgende fase (lateralisatie (6-8 jr.)) weer wat op de achtergrond. Dit zijn heel mooie oefeningen voor het voorbereidend schrijven.

Lemniscaat volgen

Leg van de Waytoplay wegdelen een lemniscaat (ook wel een liggende 8 genoemd) en laat je kind met een autootje de weg volgen (jonge kinderen t/m 5/6 jaar mogen dat nog met twee handen doen, vanaf 6 jaar proberen met één hand). In het begin zal dit misschien nog wat lastig gaan, maar uiteindelijk zal het steeds vloeiender gaan. Dit, omdat de linker- en de rechterhersenhelft steeds beter met elkaar zullen gaan samenwerken. Ook voor kinderen ouder dan 6 jaar is dit een goede oefening. Dit zorgt namelijk ook voor een goede concentratie en doordat het steeds soepeler gaat zorgt het voor een bepaald ritme (mindfull).

Deze oefening is ook geweldig met de krijtjes van Crayon Rocks. Teken een lemniscaat vorm (of meerdere) voor op een blad en laat deze een flink aantal keer met een vloeiende beweging overtrekken met de Crayon Rocks. Van het figuur dat dan ontstaat kun je verschillende tekeningen maken passend binnen een thema. Zo maakten we thuis de pinguïns.

Lemniscaat1 Lemniscaat2

Lemniscaat3


Wat leert mijn kind?

Het tekenen/volgen van een lemniscaat stimuleert de coördinatie van de ogen bij het ononderbroken kruisen van de visuele middellijn. Terwijl de ogen de vloeiende beweging van de handen volgen, leren ze goed met elkaar samenwerken (samenwerking linker- en rechterhersenhelft). Dit noemen we de lateralisatiefase (6 t/m 8 jaar). Dan ontwikkelt vooral de fijne motoriek, waarbij o.a. een voorkeurshand gekozen wordt en de andere hand dan assisteert als ondersteuning. Met het oefenen van de liggende 8 kan o.a. oog-hand coördinatie, oogsamenwerking en daarmee ook het lezen worden verbeterd. Daarnaast kan het een heel rustgevende oefening zijn, door het ontstaan van een bepaald ritme en de concentratie die het vergt.

Wobbelyoga

Tijdens de vorige lockdown hebben we kennis mogen maken met Wobbelyoga. Onze oudste dochter was helemaal verkocht en de jongste deed ook mee wat lukte (zolang ze maar op de blauwe Wobbel mocht). Rianne heeft in 2017 Wobbelyoga® geïntroduceerd. De oefeningen die ze met de kinderen op de Wobbel uitvoert ontstaan vanuit een verhaal. Ze speelt in op de fantasie en beleving van de kinderen. Nieuwsgierig? Kijk dan eens op haar website www.wobbelyoga.com of op haar Instagram @wobbelyoga. Ook zijn er leuke opdrachtkaarten gemaakt door Wobbel, die zijn hier te downloaden.

Wobbelyoga1 Wobbelyoga2

Wat leert mijn kind?

Bij kinderyoga is plezier hebben in bewegen heel belangrijk, maar tegelijkertijd ook het leren ontspannen. Kinderen leren zo hun eigen lichaam beter kennen, waardoor ze beter hun grenzen kunnen bepalen. Yoga is goed voor de lichaamshouding en het vergroot spelenderwijs de coördinatie, concentratie, creativiteit, zelfbewustzijn en zelfvertrouwen en ze leren zich hierdoor beter te uiten.

Klimmen

De Wobbel is een zeer veelzijdig product. Naast het wiebelen/wobbelen, kun je er ook uitstekend mee klimmen. Hier thuis wordt de Wobbel regelmatig gebruikt als obstakel bij een parcours, om er zowel overheen als onderdoor te kunnen. De Wobbel wordt ook regelmatig tegen de bank op gezet om het als ‘glijbaan’ te gebruiken. Naast de Wobbel worden ook de bank, stoelen, tafel en allerlei andere spullen gebruikt in het parcours. De kinderen laten de Wobbel datgene zijn wat zij nodig hebben.

Klimmen


Wat leert mijn kind?

De Wobbel gebruiken in een parcours geeft kinderen de ruimte tot creatief denken. Hoe, waar en waarvoor ga ik de Wobbel gebruiken? Daarnaast wordt er ook een beroep gedaan op het ruimtelijk inzicht. Waar heb ik de Wobbel nodig en hoe ga ik hem neerzetten? Ook zul je zien dat ze de Wobbel op verschillende manieren zullen inzetten, doordat ze bijvoorbeeld ontdekken dat de Wobbel iets hoger moet om er onderdoor te kunnen. Ze zullen gericht gaan zoeken naar een oplossing. Bij dit soort activiteiten wordt er een beroep gedaan op de executieve functies die essentieel zijn binnen verschillende ontwikkelingsgebieden. Executieve functies zijn hogere denkprocessen die ze nodig zullen hebben bij het aansturen en plannen van verschillende soorten activiteiten.

Rollen/mikken

Naast dat de Wobbel voor actieve activiteiten wordt gebruikt, kun je de Wobbel ook uitstekend inzetten voor wat rustigere activiteiten. Zo kun je in de Wobbel balletjes, kralen, auto’s en dergelijke erg leuk heen en weer laten rollen/rijden. Er ontstaat vaak grote verwondering dat bijvoorbeeld een balletje eerst van de ene tot de andere kant van de Wobbel rolt en daarna steeds kortere stukjes heen en weer gaat. En wanneer je de Wobbel een setje geeft het rollende voorwerp weer verder rolt. Bij de Wobbel 360 is het helemaal fantastisch, zeker voor de allerkleinsten. Ook kun je heel leuk de Wobbel als poort gebruiken om er onderdoor te rollen/mikken. Zet aan de andere kant van de Wobbel bakjes op zijn kant en probeer daar de ballen/knikkers in te mikken. Als je de Wobbel als brug gebruikt om er overheen te rollen, zal er een inschatting gemaakt moeten worden hoe hard je het voorwerp moet rollen om hem er overheen te krijgen. Zo is je kind onbewust op verschillende manieren bezig met verschillende ontwikkelingsgebieden.

Rollen Rollen2

Wat leert mijn kind?

Ook hier wordt weer gebruik gemaakt van ruimtelijk inzicht. Hoe plaats ik de Wobbel, zodat ik de bal er goed onderdoor of overheen kan rollen. Moet hij iets verder weg, of kan hij wat dichterbij. De executieve functies worden ook hier weer flink aangesproken. Net als de motoriek, oog-handcoördinatie en de concentratie.

Relaxen

Een Wobbel biedt niet alleen de mogelijkheid om actief bezig te zijn, maar ook juist om heerlijk te kunnen relaxen. Hier thuis gaan de kinderen regelmatig even heerlijk in de Wobbel liggen met een kleedje over om te ‘lezen’ of om even tv te kijken. Het komt zelfs wel eens voor dat ze er met z’n tweeën in gaan liggen. Ik heb al een aantal keren gedacht om een XL aan te schaffen om er zelf lekker yoga op te gaan doen of heerlijk in te gaan liggen. Als kind was ik al gek op de wiegende beweging en stiekem hou ik daar nog steeds van. Misschien toch nog maar eens overwegen, haha…


Wat leert mijn kind?

Naast dat we onze kinderen vooral graag actief zien is er niets zo belangrijk dan ontspanning voor een kind. Wanneer een kind ook de ruimte krijgt om met regelmaat te kunnen ontspannen, zal het ook lekkerder in zijn vel zitten. Ontspanning zorgt ervoor dat de hersenen beter zullen functioneren. Ook zorgt ontspanning ervoor dat kinderen beter kunnen groeien. Als er een goed evenwicht is tussen spanning en ontspanning kan een kind zich optimaal ontwikkelen. Vergeet dus ook vooral niet om te ontspannen. Wissel zo nodig actieve activiteiten af met rustige activiteiten.


Tot slot

Naast dat het voor de kinderen gek en anders is, is dat voor veel ouders ook zo. Vergeet daarom ook zelf niet te ontspannen en maak ook eens tijd voor iets leuks samen. Geniet ook van de tijd die je nu extra met elkaar hebt! Die tijd krijg je nu 'cadeau'. En kijk ook eens goed naar alle ontwikkelingen die je kind heeft meegemaakt de afgelopen tijd. Als ik naar mijn eigen kinderen kijk, zie ik ze nu letterlijk veel meer groeien dan wanneer ze naar school gaan. Dat nemen we dan maar weer mooi mee. 

Heb je nog geen Waytoplay, Wobbel of één van de andere materialen? Dan kan je deze tijdens de weken in thuisonderwijs met korting bestellen. Dat geldt ook voor alle andere producten in de categorie ‘thuisonderwijs’. Met de kortingscode THUISONDERWIJS ontvang je bij het afrekenen 10% korting!

Lieve groet,

Karin

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
You are currently buying products for '' Quit
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »