Yes! Aril is omgedoopt tot buitenspeelmaand. Veel kinderen spelen te weinig buiten en daar moet verandering in komen.
Daarom deze maand 10% korting op al het buitenspeelgoed met de kortingscode: BUITENSPEELMAAND
  • Lorem ipsum

De leukste tips voor thuisonderwijs (deel 3)

4 Feb 2021
door Karin

De leukste tips voor thuisonderwijs

Inmiddels hebben we allemaal het bericht mogen ontvangen dat dit onze laatste week thuisonderwijs zal zijn en de kinderen vanaf maandag weer op school mogen starten. Toch zijn er verschillende maatregelen van kracht waarbij de kans bestaat dat je kind toch thuisonderwijs zal krijgen. Maar wat fijn voor de kinderen dat ze weer naar school kunnen en lekker kunnen spelen en werken met hun vriendjes en vriendinnetjes.

Toch wil ik graag deze blog, over het gebruik van verschillende materialen van Grapat tijdens thuisonderwijs, met jullie delen. Ik wens jullie veel leesplezier en vooral veel speel- en leerplezier! Heb je zelf ook nog leuke ideeën met materialen van Grapat? Laat het me weten of laat een reactie achter!


Grapat Mandala

Grapat Mandala bestaat uit in totaal 14 verschillende figuren/vormen. Waarvan elk figuur in 3 kleurnuances. Hieronder een overzicht van de 14 figuren die er zijn.

  • Sneeuwvlokken
  • Bloemblaadjes
  • Ananas
  • Stenen
  • Bomen
  • Vuren
  • Oranje kegels
  • Blauwe druppels
  • Paarse eieren
  • Roze bloemen
  • Bruine paddenstoelen
  • Gele bijenkorven
  • Groene kegels
  • Kleine blauwe munten

Overige sets die goed te combineren zijn met de Mandalasets zijn:

  • Ringen
  • Munten
  • Regenboog eieren

Patronen leggen

Teken op een groot vel een aantal rupsen bestaande uit minimaal 8 cirkels. Zet met mandala figuurtjes in een aantal cirkels een deel van een patroon.

Om makkelijk te starten zet je alleen in de voorste cirkels een patroon met 2 verschillende figuurtjes, zodat ze het patroon moeten vervolgen (van links naar rechts). Wanneer dit goed lukt kun je het patroon uitbreiden met bijvoorbeeld 3 of 4 figuurtjes. En later wanneer ze het principe van links naar rechts onder de knie hebben kun je ook een deel van het patroon alleen in het midden van de rups weergeven, zodat ze het patroon ervoor en erachter af moeten maken.

 

Wat leert mijn kind?

Je kind is op verschillende vlakken bezig met leren. Allereerst wordt de sensomotoriek aangesproken. Door het zoeken naar de juiste figuurtjes gaan er verschillende vormen door de handen. Kinderen voelen al gauw de juiste vorm van een figuur. Daarnaast zal het ook oefenen met het herkennen en benoemen van de juiste kleur. Grapat heeft van elk figuur 3 kleurnuances (om makkelijk te starten adviseer ik bij het leggen van patronen eerst 1 kleurnuance te gebruiken, later om het moeilijker te maken kun je verschillende kleurnuances gaan inzetten). Maar als hoofddoel kan je kind een patroon met een regelmaat ontwerpen en hierover redeneren.


Ordenen

Doe verschillende kleuren mandala figuren in een kom of schaal en pak er evenveel, als het aantal kleuren, kleine schaaltjes bij. Leg van elke kleur 1 figuurtje in elk schaaltje en laat je kind de schaaltjes met de juiste figuren en kleuren vullen. Dit zou je met de hand kunnen laten doen, maar je zo ook een lepel kunnen geven om de figuurtjes al scheppend in het juiste kommetje te krijgen. Ook zijn er mooie houten pincetten die eventueel in te zetten zijn.

 

Wat leert mijn kind?

Je kind leert hier sorteren en classificeren. Sorteren is letterlijk: soort bij soort onderscheiden; een ordening aanbrengen op basis van een bepaalde soort van iets (kleur of vorm). Classificeren is een ordening aanbrengen op basis van tot welke klasse iets behoort. Er wordt gekeken naar één of meerdere eigenschappen die overeenkomstig zijn (kleur en vorm). Naast het ordenen wordt hier ook hard gewerkt aan de fijne motoriek. Wanneer het met de handen sorteert zal het kind de figuren voornamelijk tussen duim en wijsvinger pakken, de pincetgreep. Dit is een verfijnde vooroefening op de driepuntsgreep die van belang is voor het op de juiste manier vastpakken van een pen of potlood bij het latere schrijven. En tevens is het een goede krachtoefening om de spieren in de vingers goed te trainen. Ook wordt er een beroep gedaan op de oog-handcoördinatie.


Spiegelen/symmetrie

Teken een grote vlinder of ander symmetrisch figuur. Leg op de linkervleugel een voorbeeld patroon, wat vervolgens gespiegeld na gelegd dient te worden op de rechtervleugel. Hiervoor kun je een spiegel gebruiken en deze op zijn kant zetten op de middenlijn van de vlinder, zodat je in de weerspiegeling kunt zien hoe de ‘rechtervleugel’ gelegd moet worden. In een later stadium (wanneer het kind doorheeft dat links en rechts gelijk wordt, maar dan gespiegeld) zou je ook op beide vleugels verschillende figuren klaar kunnen leggen die uiteindelijk op beide vleugels samengevoegd dienen te worden.

 

Wat leert mijn kind?

Door te spiegelen leren kinderen op speelse wijze oefenen met ruimtelijke relaties en begrippen (links, rechts, onder, boven, midden, hoger, lager, enz.), maar ook symmetrieën. En ook hier, net als bij bovengenoemde oefening wordt er een beroep gedaan op de fijne motoriek en is dit ook weer een fijne voorbereiding op het latere schrijven. Daarnaast wordt er gezocht naar de juiste kleur/vorm en is dit een oefening in het kader van visuele discriminatie. Wat ook later weer heel goed van pas komt bij het leren lezen.


Tellen en getalbegrip

Je schrijft onderaan een blad (of op houten schijfjes) de getallen t/m 20 (of wanneer dat te moeilijk is t/m 12), daarboven wordt dan in een kolom het juiste aantal figuren gelegd. Welk getal staat er, hoeveel leg je er dan onder? Gebruik voor elke rij 1 kleur/vorm figuurtje. Wanneer het leggen van alle aantallen klaar is, zal opvallen dat elke kolom telkens een figuurtje langer wordt. Hierdoor zal het inzicht in de getallen en hoeveelheden vergroten.

 

Wat leert mijn kind?

Het kind oefent met de cijfersymbolen en zal de getallen t/m 20 leren kennen. Ook krijgt het door het visueel maken van de getallen meer inzicht in de hoeveelheden. Hoe verder op de getallenlijn hoe langer de rij met figuren wordt. Telkens 1 meer. Ook doe je automatisch een beroep op de begrippenkennis. Hebben we nu genoeg? Of moet er nog meer bij? Heb je niet te veel? Hoeveel heb je nog nodig?


Grapat Lola

Naast de Mandalasets heeft Grapat natuurlijk nog veel meer geweldig leerzaam speelgoed ontwikkeld. Zoals de nieuwe set Lola. In de set zitten verschillende onderdelen die je kunt gebruiken bij vooral wiskundige-/rekenkundige oefeningen. De set bestaat uit de volgende onderdelen:

 

 

 

  • 12 grote (L) Lola's 6,5 cm
  • 12 medium (M) Lola's 4,5 cm
  • 12 kleine (S) Lola's 2 cm
  • 12 holle cilinders
  • 12 cilinders met gesloten onderkant
  • 12 cilinder blokken


Met deze geweldige set kun je op een heel speelse manier oefenen met begrippen zoals, hoog/hoger/hoogst, laag/lager/laagst, voor(ste), middel(ste), achter(ste), onder(ste), boven(ste), rangtelwoorden als eerste, tweede, derde, laatste en zo nog veel meer. Hieronder zal ik weer een paar ideeën geven wat je zoal met deze set zou kunnen doen.


Ruimtelijk inzicht 1

De cilinders en de Lola’s zijn geweldig te stapelen. Maak samen verschillende torens en kijk eens welke toren het hoogst is, of welke is het laagst? Kunnen we ook torens maken die even hoog zijn? Wat als we van elke kleur een toren maken? Benoem de kleur waar mee gebouwd wordt of welke kleur je zoekt.

 

Wat leert mijn kind?

Goed ruimtelijk inzicht stelt ons in staat om de omgeving te begrijpen en onze relatie daarmee. Zo leren we dat een hele hoge toren sneller kan omvallen dan een lage toren. Waarom viel de toren om? Uiteraard oefen je hierbij de eerdergenoemde begrippen, maar ben je ook veel bezig met het benoemen van kleuren. Daarnaast wordt de fijne motoriek gestimuleerd (het vastpakken van de blokken), de oog-handcoördinatie (het stapelen, kijken waar het moet en je hand daarmee sturen).


Rijgen

De 12 holle cilinders zijn goed te rijgen aan een mooi draad of veter. Hierbij kun je tijdens het rijgen meetellen met het aantal geregen cilinders. En ook de kleuren kunnen hierbij weer benoemd worden.



Wat leert mijn kind?

De fijne motoriek wordt aangesproken tijdens het vastpakken en het touw door de cilinder rijgen, evenals de oog-handcoördinatie. Tellen en getalbegrip wanneer je meetelt en het door het benoemen van de kleuren oefen je de kleurkennis.


Vergelijken

Wanneer je de Lola’s pakt zie je verschillende groottes. Je kunt ze per kleur sorteren en van klein naar groot laten zetten. Ook kun je ze sorteren op grootte, alle kleine Lola’s bij elkaar, alle grote, enz. Bij de Lola’s kun je ook heel goed laten zien dat de kleinste en de middelgrote samen even groot zijn als de grote Lola. Ook hier kun je weer torens stapelen en kijken naar de verschillen.

 

Wat leert mijn kind?

De kleurkennis wordt geoefend, maar ook begrippen als groot, middelgroot en klein, hoog, laag, enz. Door te laten zien dat de middelgrote en kleine Lola samen even groot zijn als de grote Lola ben je bezig met ruimtelijk inzicht.


Ruimtelijk inzicht 2

Door alle onderdelen te gebruiken en te gaan kijken welke Lola’s in welke cilinders passen kun je kijken wat te groot is, te klein is of precies past. Hoeveel kleine Lola’s passen erin? En hoeveel grote?

 

Wat leert mijn kind?

Goed ruimtelijk inzicht stelt ons in staat om de omgeving te begrijpen en onze relatie daarmee. Zo leren we dat een hele hoge toren sneller kan omvallen dan een lage toren. Ook krijgen we inzicht in groottes en of iets wel of niet past. Jonge kinderen kunnen dat vaak alleen nog maar inschatten door het daadwerkelijk te passen. Door de ervaring leert het dat iets wel of niet past. Later zijn ze in staat om vooraf te bepalen of iets wel of niet past. Stel daarom ook eens vragen, waarom past dat niet en dat wel? Laat je kind verwoorden wat hij of zij denkt dat de oorzaak is.


Tot slot

Ik hoop dat ik jullie hierbij wat fijne tips heb kunnen geven om met dit geweldige materiaal aan de slag te kunnen. Heb je nog geen Grapat Mandala sets of de supermooie Lola? Dan kun je deze tijdens de weken thuisonderwijs met korting bestellen. Dat geldt ook voor alle andere producten in de categorie ‘thuisonderwijs’. Met de kortingscode THUISONDERWIJS ontvang je bij het afrekenen 10 % korting! Is iets niet meer op voorraad? Stuur me gerust een berichtje om alvast iets te reserveren of een pre-order te plaatsen.

Veel speelplezier.

Liefs,

Karin

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
You are currently buying products for '' Quit
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »